V tomto školním roce si připomínáme již 70 let od založení prvních školních jídelen v Čechách. Na přelomu 40.-50. let 20. století vznikaly první jídelny zejména z iniciativy obcí a samotných škol. Vzhledem k tomu, že po 2.světové válce trpěla řada dětí podvýživou, jejich zakládání posléze podpořil stát a od r.1953 bylo péčí o školní stravování pověřeno Ministerstvo školství. V té době se také objevila první vyhláška, která určovala výši nákladů na potraviny a výši úhrady za stravování. Rodiče hradili pouze náklady na potraviny, což zůstává platné dodnes.
Školní stravování se dnes řídí poměrně přísnými pravidly, která vychází ze školského zákona a z vyhlášky 107/2005 o školním stravování. Tato vyhláška mimo jiné určuje složení tzv.spotřebního koše – tj. přesně kolik masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, tuku, cukru, zeleniny, ovoce, brambor, luštěnin musí dítě ve školní jídelně každý měsíc dostat. Jistým omezením pro školní kuchyně jsou i finance, které mají k dispozici. Cena oběda ve školní jídelně v Dobřichovicích se liší dle věku dítěte od 28 do 30 Kč za oběd, přičemž tato částka pokrývá kompletní náklady na potraviny. Neméně důležitá jsou ve školních jídelnách i hygienická pravidla (stanovená vyhláškou 137/2004). Dodržování všech těchto vyhlášek včetně výživové normy pravidelně kontroluje Česká školní inspekce.
Ne všichni rodiče v České republice jsou s normami určujícími složení jídelníčku dětí ve školách spokojeni a vznikají tak různé iniciativy (např. iniciativa Skutečně zdravá škola), které se snaží o novelizaci vyhlášky, konkrétně o snížení podílu mléka, cukrů a zvýšení podílu zeleniny ve spotřebním koši.
V Dobřichovicích se děti stravují ve dvou jídelnách – na základní škole a ve škole mateřské.
Stravování v mateřské škole v Dobřichovicích
Stravování v mateřské škole v Dobřichovicích funguje od r. 1979, v kuchyni pracují 3 zaměstnanci včetně paní vedoucí. Denně nyní uvaří zhruba 132 obědů, z toho 97 pro děti MŠ a 35 obědů pro strávníky zvenčí.
V současné době je kuchyně schopna připravit každý den 133 obědů. Poté, co se v březnu příštího roku ve školce otevře další třída, bude kapacita kuchyně využita dětmi na maximum. V létě 2015 se proto počítá s rozšířením kuchyně tak, aby bylo možné vařit o dalších 30-40 jídel více a v budoucnu pak otevřít další třídu v nové nástavbě MŠ.
Při návštěvě kuchyně mateřské školy v Dobřichovicích jsem vyrušila paní vedoucí Vanžurovou při zadělávání knedlíků a potěšilo mě, že v kuchyni se vaří z čerstvých surovin, nepoužívají se instantní produkty (např. bramborová kaše, polévky z prášku), umělá dochucovadla či jiné polotovary.
K pití je dětem nabízena kromě jiného i čistá voda, děti mají nově k dispozici fontánku s pitnou vodou, nicméně většina dětí i nadále preferuje slazený čaj či šťávu.
Děti, které mají speciální dietu (např. bezlepkovou), si nosí jídlo z domova a ve školce jim ho paní kuchařky ohřejí.
Jídelna ZŠ v Dobřichovicích
Školní jídelna byla v Dobřichovicích založena paní učitelkou Geppertovou v r.1951 v objektu dnes již neexistující opuštěné hospody a pro 90 strávníků v ní vařily tři kuchařky. R.1953 se jídelna přestěhovala do suterénu staré školy v ul.5.Května, kde fungovala až do prosince 1996. Od ledna 1997 je školní kuchyně a jídelna v budově prvního stupně ZŠ v Raisově ulici.
V kuchyni nyní pracuje 6 zaměstnanců včetně paní vedoucí. Denně uvaří na 580 obědů, z toho přibližně 420 pro děti a učitele z místní ZŠ a 180 obědů pro ostatní strávníky (důchodci a další občané, jídlo si odváží např. i soukromé školky z okolí). Zatímco děti platí 28-30 Kč za oběd (dle věku dítěte) , dospělí strávníci zvenčí platí za oběd 60 Kč.
Kuchyně je schopna připravit každý den 600 obědů a v jídelní části je místo pro zhruba 150 strávníků.
Častým dotazem rodičů i dětí je, proč jídelna nenabízí dětem výběr z více jídel.
Bohužel výběr z více jídel není možný z kapacitních/provozních důvodů. Řadu strávníků taková zpráva nepotěší, na druhou stranu, jak podotýká vedoucí školní jídelny paní Sochacká, dle vyjádření výživových poradců tak zůstává zaručeno, že je dětem podávána vyvážená strava (nevolí si např. každý den sladké či bezmasé jídlo).
Pokud jde o používání polotovarů typu bramborová kaše z prášku, instantní polévkové a omáčkové směsi, tak ty dobřichovická školní kuchyně nepoužívá. Na bramborovou kaši se skutečně loupou brambory, vývar se vaří z kostí, masa a zeleniny. Pokud je nutno pokrm dochutit (což se např. při přípravě polévky pro téměř 600 lidí stane), volí se dochucovadla bez glutamátů.
Školní kuchyně se snaží vařit z čerstvých surovin a zdravě, což potvrzují i závěry poslední školní inspekce, která zjistila, že pokud jde o dodržování limitů cukrů a tuků, je zdejší kuchyně vzorná - cukrů i tuků se zde používá méně než v jiných školách. Do jídelníčku se zařazují tvarohové dezerty, podává se jáhlová kaše apod.
K pití je dětem nabízena čistá voda a neslazený černý čaj, které tvoří vhodnou alternativu k rovněž podávaným slazeným nápojům (šťáva, slazený čaj).
Není v možnostech školní kuchyně připravovat speciální jídelníček pro děti, které mají různá dietní omezení. Příprava dietního jídla podle zákona musí probíhat odděleně od přípravy ostatních pokrmů, což bohužel nelze v provozu školní kuchyně dodržet. Těmto dětem se nabízí možnost ohřátí jídla přineseného z domova, čehož někteří žáci využívají.
Vybavení školní kuchyně je podle její vedoucí paní Sochacké vyhovující. Přede dvěma lety získali do pronájmu konvektomat, v blízké budoucnosti se dočkají nové myčky.
Problémem je ale kapacita jídelní části školní jídelny, která ve chvílích, kdy na oběd dorazí zároveň více tříd, nestačí pojmout dostatečný počet strávníků a děti pak musí čekat v dlouhé frontě na chodbě, než se nají žáci, kteří dorazili před nimi.
Smutnou pravdou je i to, že řada dětí si v dnešní době příliš neváží jídla, nebo se nechá snadno ovlivnit svými spolužáky a podlehne „davové psychóze“. Neberou si polévky a někdy vrací jídlo, které ani neochutnaly. Toto není problém jen dobřichovické jídelny, s podobnou situací se potýká většina školních jídelen a jediným řešením je asi neustálá výchova ze strany rodičů a učitelů.
Pomoci mohou i dny otevřených dveří školy, kdy dobřichovická školní kuchyně nabízí rodičům možnost navštívit školní jídelnu, dát si (po předchozím objednání ) oběd spolu s dětmi a přesvědčit se tak o kvalitě podávaného jídla.
Na základě rozhovoru s vedoucími školkové a školní jídelny – paní Vanžurovou a paní Sochackou – a s využitím informací z knihy Dobřichovice: Historie, lidé a události (kde na počátky školní jídelny poutavě vzpomíná Věra Forstová) zpracovala K.Millerová